Owce chronią przed rakiem   - Jagnięcina i baranina jest lekarstwem

Jagnięcina jest skuteczna w profilaktyce raka. W skład mięsa owczego wchodzi substancja o silnych właściwościach antyrakowych.

√ Zdrowotne właściwości mięsa jagnięcego

W wielu państwach funkcjonują ośrodki zajmujące się badaniami nad chowem owiec. Projekty badawcze prowadzone od lat, potwierdzają niezwykłą właściwość owiec. Owce są ssakami niechorującymi na nowotwory! Tą właściwość zawdzięczają kwasom orotowym, które występują w ich organizmie.
Co ważne, badania przeprowadzone na owcach, wykazały, że najwięcej kwasu i co za tym idzie najsilniejsze antyrakowe właściwości jagnięciny, ma mięso, które jest hodowane w naturalnych warunkach - tak właśnie właśnie hodowane są nasze owce. Chów owiec, które są ekologicznie prowadzone, tj. bez hormonów i antybiotyków i karmione paszami zielonymi oraz sianem sprawia, że w mięśniach owiec gromadzą się najbardziej wartościowe kwasy orotowe. Warto więc sięgnąć po rodzimą jagnięcinę z polskich łąk. Wtedy mamy pewność, co jemy. Takie mięso z owiec przysłuży się lepiej naszemu zdrowiu.

√ Owca kontra zły holesterol

Młoda baranina i jagnięcina zawiera duże ilości cennych tzw. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, obecnych np. w rybach. Mięso owiec ma relatywnie mało niedobrych dla człowieka związków nasyconych, które zwiększają poziom złego cholesterolu i zwiększają ryzyko miażdżycy.
Dodatkowo w mięsie jagnięcym występuje duża dawka substancji o nazwie kwas linolowy. Kwas ten ma silne właściwości antyutleniające i redukuje ilość wolnych rodników w organizmie oraz zabezpiecza przed złym cholesterolem. Wszystkie te zdrowotne właściwości mięsa czynią owce gwiazdami pośród innych mięs hodowlanych takich, jak wołowina czy wieprzowina. Dlatego lekarze zalecają spożywanie mięsa i mleka owczego, jako profilaktykę prozdrowotną. Właściwości prozdrowotne produktów z owiec wykazane zostały nawet w badaniach prowadzonych przez Uniwersytet we Wrocławiu.